Tanácsok

Az érett bőr kezelése - mit kell tudni

A menopauza idején és után a bőr különböző hatásoknak van kitéve, amelyek a bőr szerkezetére és kinézetére vannak hatással. Hogyan ápuljunk megfelelően és tudatosan a bőrt úgy, hogy minél tovább szép maradhasson?

Mi történik a bőrrel a menopauza idején?

A menopauza minden nő életében minden időszakban hormonzavarral jár. A női test hormonháztartásán végbemenő változások közvetlen hatással vannak a bőr állapotára és kinézetére. A menzesz elmúltával a nők ösztrogén szintje csökken, amely a bőr stimuláló és regeneráló hatásáért felelős. E hormon szintjének csökkenése után a szervezetben, a bőr rugalmatlanabb és fakóbb lesz. Egyúttal felgyorsul a bőr öregedése is. A rugalmasság elvesztéséből kifolyólag a bőrön található vonalak és barázdák láthatóbbá válnak. Az ösztrogénszint csökkenésén kívül a felnőtt női testben a víztartalom is csökken, ez okozza a bőr kiszáradását és életerős színének elvesztését. A változások természetesen leginkább az arcbőrön láthatóak. Sajnos ez éppen az a terület, amelyről mindenki az első benyomást levonja. Hogyan ápoljuk az arcbőrt, hogy minél tovább egészségesebb és szép legyen?

Az arcbőrről való tudatos gondoskodás.

Hogy arcbőrünk minél tovább sima és szép maradjon, érdemes néhány olyan új bőrápolási szokást bevezetnünk, amelyek e céljaink elérését segíthetik elő. Először is ne feledjük, hogy a bőr mélyebb rétegeit is ápolnunk kell. Ebben bőrápoló és bőrnedvesítő összetevőkből álló készítmények lehetnek segítségünkre. Hogy milyen anyagok ezek? Olyan zsírtartalmú anyagok, amelyek a bőr víztározó képességét növelik és felszínén védőbevonatot képeznek. A bőrnedvesítő anyagok pedig - ahogy a nevéből is kiderül - a bőr nedvességtartalmát növelik és őrzik meg, így feldúsítva a hámréteg víztartalmát, ez rugalmasabb és hidratáltabb bőrt eredményez.

A leghatásosabb eredményt mégis úgy érhetjük el, ha ezeket az anyagokat egyszerre alkalmazzuk. Érdemes a kozmetikumok vásárlása esetén figyelni arra, hogy ilyen anyagok benne legyenek, mint pl: avokádó- vagy szőlőmagolaj (bőrpuhító) hialuronsav vagy dexpatenol kombinációjával. Arról, hogy a bőrünkön minél kevesebb ránc legyen az öregedést késleltető antioxidánsok is felelősek, úgy mint a vitaminok, pl. C és E (a "fiatalság vitaminja").

Minden, amit a kézről tudni kell

Amellett, hogy kozmetikai krémekre támaszkodunk, az is fontos, hogy - szó szerint - saját kézzel is gondoskodjunk arcbőrünkről, és lehetőleg naponta kétszer - reggel és este - végezzünk arcmasszázst. Ez serkenti a vérkeringést és javítja az arcbőrt, feszesíti és kissé megemeli azt. Hogyan masszírozzunk? Ez nagyon egyszerű! Nem kell más hozzá, mint egy kis akarat és törődés, amit időről időre elvégzünk. A masszázs az arcbőr alapos megtisztításával kezdődik. Ha megtisztítottuk, vigyünk fel rá egy kis krémet, amely a masszázs során véghezvitt mozdulatokat segíti (bár, ha úgy szeretnénk, a masszázs krém használata nélkül is elvégezhető). A masszázst érdemes körkörös mozdulatokkal elkezdeni, majd a bőr gyengéd megcsipkedésével folytatni, főleg az orcán. Ezután kicsit ütögesse meg a bőrt majd lassú simogatással fejezze be a masszázst.Hogyan előzzük meg a ráncok kialakulását?

Minden nő szeretné, ha arcbőre olyan szép és sima lenne, amelyre hosszú ideig büszke lehet. Ahhoz, hogy ezt elérjük, fontos, hogy ne feledkezzünk meg a tudatos bőrápolásról, amely, ha elég korán kezdjük, megvédhet a további ráncok kialakulásától, ha pedig már megjelentek az arcbőrön, akkor segíthetnek azoknak számát csökkenteni az arcbőrnek szép, fiatalos színt kölcsönözve. Ezen felül mi az, ami segíthet nekünk elfeledni a ráncokat?

Bőrvédelem az UV-sugárzás ellen

Ez az egyik lefontosabb dolog, amelyre figyelnünk kell, ha a bőr ránctalanító kezeléséről van szó. Az UV-sugárzás valójában végzetes hatással van a bőrünkre, és az a tévhit, hogy egy kis napozás "egészséges", kezelhetjük puszta mítoszként, amelyet a mai tömegkultúra ránkerőltet.

Ne feledjük, hogy a barnulás valamilyen módon mindig hozzájárul a bőr öregedésének felgyorsításához, és a nap túlzott bőrön kifejtett hatása nem csak a ráncok kialakulásához vezet, de komoly betegségeket is okozhat. Ha hosszabb ideig szeretnénk megőrizni bőrünk fiatalos kinézetét, akkor ne adjuk be a derekunkat a divatnak, és ne menjünk szoláriumba, amely hosszútávon az egyik legkárosabb eredménnyel jár a fiatalos kinézet megtartásával szemben. A szemkörüli felület azonnali megvédéséért, szép idő esetén mindig emlékezzünk a napszemüveg használatára, melynek köszönhetően szemünket és bőrünket is megvédhetjük a szarkalábak kialakulásától.

Mélyen táplált és hidratált bőr

Sokszor nem is veszünk róla tudomást, hogy az arcbőrünkön a ráncok idejekorán alakultak ki, főleg abból az okból kifolyólag, hogy nem szánunk arcbőrünkre elég időt és energiát. A száraz bőrön gyorsabban alakulnak ki a mély mimikai ráncok és barázdák. Ha meg szeretnénk védeni bőrünket a ráncoktól, akkor mindig használjunk olyan készítményeket ill. krémeket, amelyek tartalmaznak pl. hialuronsavat vagy vitaminokat (pl. C és A). Hidratáló krémek használatán kívül érdemes felszerelkeznünk ránctalanító krémekkel is, amelyek nem csak az új ráncok kialakulásának megelőzésében segítenek, de a már meglévő ráncokat is kevésbé láthatóvá teszik.

Antioxidánsok az étrendben

A szép és fiatalos kinézet megőrzésében az antioxidánsok is segítenek, amelyek a bőröregedést lassítják. Ahhoz, hogy a bőrre való jótékony hatásukat kihasználhassuk, a mindennapi étrendünkben helyet kell nekik hagynunk. Hogy, hogy juthatunk antioxidánsokhoz? Mindenekelőtt zöldségekben és gyümölcsökben vannak jelen, ezért érdemes nem elfelejteni, hogy mindennap bejuttassuk ezeket szervezetünkbe, legalább öt részletben.